Jesse Klaver
Jesse Klaver

De formatie, een terugblik op de afgelopen week

Vrijdag 16 juni kregen alle GroenLinksleden de volgende mail van Jesse Klaver:

Het was een bewogen week. Er is nogal wat over ons geschreven. De formatiegesprekken zijn voor de tweede keer stukgelopen omdat wij de Europese grenzen niet willen sluiten voor oorlogsvluchtelingen.

 

Ook op heb gebied van klimaat stonden de vier partijen nog mijlenver uit elkaar. Daar was een compromis niet in zicht. En we stonden alleen in ons doel om de ongelijkheid te verkleinen.
Ik heb na maandag veel reacties ontvangen. Van mensen die het goed vinden dat we bij onze principes blijven. Die GroenLinks graag in een regering zien, maar niet tegen elke prijs. Niet ten koste van het principe dat Europa opvang en bescherming biedt aan mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Ik heb ook vragen gekregen van mensen die, net als ik, teleurgesteld zijn dat het niet gelukt is. Een heel aantal daarvan heb ik beantwoord in de KlaverTalk op live op Facebook (kijk hem terug op groenlinks.nl).
Onze beweging staat in de tussentijd niet stil. Het ledenaantal van GroenLinks stijgt door, ook afgelopen week. De roep om verandering wordt sterker. Dit weekend lopen duizenden mensen mee in de Nacht van de Vluchteling. Volgende week doet een grote groep Nederlanders mee aan de demonstratie tegen de kerncentrale in Tihange, vlak over de grens bij Maastricht.
Ook mijn werk gaat door. Ik schrijf deze mail vanuit Berlijn. Vanavond geef ik daar een speech op het congres van de Duitse Grünen. Bij hen staan verkiezingen voor de deur die belangrijk zijn voor heel Europa. Ook daar strijden groenen voor een ambitieus klimaatbeleid, voor eerlijke verdeling van welvaart, voor een humaan vluchtelingenbeleid. En ook bij hen snakken mensen naar verandering. Kijk vanavond tussen 17 en 18 uur live mee met de speech via Facebook (of kijk 'm later terug).

De formatie in de media:

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/13/jesse-klaver-was-echt-om-dacht-de-rest-11065650-a1562791

http://www.volkskrant.nl/politiek/het-was-niet-alleen-migratie-zegt-klaver-op-andere-dossiers-zag-ik-ook-geen-compromis-doorschemeren~a4500862/

http://www.nporadio1.nl/bureau-buitenland/onderwerpen/412872-bram-van-ojik-over-migratie-en-de-formatie

http://www.nporadio1.nl/achtergrond/4582-groenlinks-heeft-geen-begrip-voor-boosheid-buma-pechtold-en-rutte

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/13/logisch-dat-groenlinks-er-niet-uitkomt-met-deze-stemmingmakers-11064748-a1562767

https://decorrespondent.nl/6900/het-beste-nieuws-van-deze-week-jesse-klaver-neemt-zijn-idealen-wel-serieus/1185016377600-23034dfd